이규민 (Lee Gyumin) 교수
미국 Virginia Tech에서 호스피탈리티경영으로 박사 학위를 취득하였으며, 대한항공 및 농림축산식품부(외식산업진흥 및 한식세계화 정책)에서 근무한 경력이 있다. 주로 외식경영 및 리더십/조직행동 분야에 연구를 수행하고 있으며 최근에는 미식학(Gastronomy) 및 음식관광 분야로 연구를 확장하고 있습니다. 주요 논문은 International Journal of Hospitality Management, Cornell Hospitality Quarterly, Asia Pacific Journal of Tourism Research 등 주요 해외 학술지와 관광학연구, 외식경영연구, 관광레저연구 등의 등의 국내 학술지에 발표되었다. 산업과 학문과 정부정책(산학관)의 실질적 연계성을 높이기 위해 관광학회를 포함한 다양한 학회 활동과 더불어 정부기관 산하의 음식서비스 인적자원개발위원회 및 음식평론가협회 활동을 하고 있다.
2021 Predicting hospitality employees’ safety performance behaviors in the COVID-19 pandemic, International Journal of Hospitality Management (SSCI)
2020 The Effect of CSR on Corporate Image, Customer Citizenship Behaviors, and Customers’ Long-term Relationship Orientation, International Journal of Hospitality Management (SSCI)
2018 The Moderating Effects of Gender and Income between Leadership and Quality of Work Life, International Journal of Contemporary Hospitality Management (SSCI)
2017 Employee empowerment and its
contextual determinants and outcome for service workers:
A cross-national study, Management Decision. (SSCI)
2016 A Longitudinal Analysis of an Accelerating Effect of Empowerment on Job Satisfaction: Customer-Contact vs. Non-Customer-Contact Workers, International Journal of Hospitality Management. (SSCI)
2020 외식산업 종사원의 공유리더십이 LMX, TMX와 지식공유에 미치는 영향, 외식경영연구
2020 외식산업 종사원의 셀프리더십이 심리적 임파워먼트, 직장생활의 질, 조직시민행동에 미치는 영향, 외식경영연구
2018 Sustainable Franchise Restaurant Intranet System: An Extension of the Technology Acceptance Model, 관광레저연구